27 aug. 2022

Caravaggio: autoportretele ascunse

o introducere

Despre conferință

Arta lui Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) este faimoasă prin multe lucruri: o anumită impulsivitate a pensulei, un realism împins până la brutalitate, o formă personală de clar-obscur, o relație complicată cu catolicismul epocii. Pictorul e însă faimos și prin ceea ce specialiștii numesc autoportrete ascunse — tablouri între personajele cărora autorul se inserează și pe sine, fără să anunțe. Asemenea autoportrete funcționează ca un soi de semnături secrete și adaugă compozițiilor o notă de joc și mister. Susținută de Erwin Kessler, conferința de față demonstrează că a trece în revistă autoportretele ascunse ale lui Caravaggio ne ajută să înțelegem întreaga operă a artistului, dimpreună cu biografia sulfuroasă care a făcut-o posibilă.

Despre Erwin Kessler

Erwin Kessler este cel mai cunoscut critic și istoric de artă român din generația sa. Școlit la București, Praga, Paris și Maastricht, a scris de-a lungul anilor despre Hieronymus Bosch, Caravaggio, Marcel Duchamp, avangarda europeană, Ion Țuculescu, Horia Bernea. Este director fondator al Muzeului de Artă Recentă din București. A curatoriat expoziții în muzee precum Národní galerie (Praga), Bunkier Sztuki (Cracovia), Complesso del Vittoriano (Roma), Museu do Chiado (Lisabona), Musée d'art moderne et contemporain (Saint-Etienne). Scrisul său învățat și expresiv, hrănit de curajul opiniei, îl face inconfundabil.

Detalii practice

Tipul evenimentului: conferință

Număr de întâlniri: una

Dată: sâmbătă, 27 august

Interval orar: 11.00-13.00

Loc: Zoom

Taxă de participare: 100 de lei

Modalitate de plată: cu cardul

Nota bene: conferința are loc exclusiv pe internet și trebuie urmărită în direct. Nu punem la dispoziție înregistrarea. Cu 48 de ore înainte de eveniment, participanții vor primi linkul de Zoom necesar conectării

Numele nostru juridic: Deloti Consulting

27

august

Caravaggio: autoportretele ascunse

conferință de Erwin Kessler