17 mai 2022

Despre emoții la oameni și animale

ipoteza uitată a lui Darwin

Despre conferință

Apariția Originii speciilor, capodopera lui Charles Darwin, a schimbat definitiv studiul naturii, punând bazele biologiei. Ea a avut însă și darul de a eclipsa alte contribuții remarcabile ale savantului englez, cum sunt, de pildă, cele despre emoții. În 1872, Darwin publica The Expression of Emotions in Man and Animals, o lucrare care, s-a spus, punea temelia unei alte științe — psihologia. În această cercetare mai puțin faimoasă, Darwin susține, consecvent cu teza sa fundamentală privitoare la unitatea lumii organice, că animalele au și ele emoții, ca și oamenii. O ipoteză tulburătoare prin consecințele sale și cu mult înaintea vremurilor în care a fost formulată. O ipoteză uitată, în bună măsură, de filozofii și naturaliștii de după Darwin. O ipoteză pe care conferința de față, susținută de Laurențiu Staicu, își propune să o reviziteze. Au animalele emoții? Și, dacă da, ce implică această descoperire extraordinară pentru relația noastră cu ele?

Despre Laurențiu Staicu

Laurențiu Staicu predă de 20 de ani la Facultatea de Filozofie a Universității din București. Subiectele despre care scrie și conferențiază sunt culese din discipline multiple (metafizică, filozofia științei, etică aplicată, filozofia minții, metafilozofie), semn al unei curiozități intelectuale proteice. De-a lungul anilor, pasiunea sa pentru biologie și evoluționism s-a concretizat în lucrări de autor (Metafizica genurilor naturale), culegeri editate (Darwin și gândirea evoluționistă), articole de specialitate (De ce nu ne place Darwin?), prelegeri (Evolution and Norms, respectiv Darwin, Evolution of Species and Evolutionary Thought).

Detalii practice

Tipul evenimentului: conferință

Număr de întâlniri: una

Dată: marți, 17 mai

Interval orar: 19.00-21.00

Loc: Zoom

Taxă de participare: 100 de lei

Modalitate de plată: cu cardul

Nota bene: conferința are loc exclusiv pe internet și trebuie urmărită în direct. Nu punem la dispoziție înregistrarea. Cu 48 de ore înainte de eveniment, participanții vor primi linkul de Zoom necesar conectării

Numele nostru juridic: Deloti Consulting

17

mai

Despre emoții la oameni și animale

conferință de Laurențiu Staicu