20 iun. 2022

Celălalt Mihai Eminescu

despre ziaristica unui mare poet

Despre conferință

Rămas în conștiința noastră ca poet, Mihai Eminescu a fost și un influent jurnalist. A făcut publicistică încă de tânăr, a lucrat în redacții, a condus echipa de la Timpul în 1880 și 1881. Noaptea, vizitat de muze — ziua, hăituit de telegramele agenției de știri Havas, pe care le urmărea până la saț („...arză-le-ar focul să le arză!“). Conferința de față își propune să prezinte temele principale ale articolelor sale, precum și contextul de viață românească în care textele lui Eminescu s-au bucurat de ecou. Cum scria și ce stil de presă a căutat să impună, cu ce gazetari se afla în relații de rivalitate, cine i-a fost apropiat. A explora ziaristica lui Eminescu înseamnă a explora, pur și simplu, jumătate din viața lui: acea jumătate în care — om al secolului său — poetul a trebuit să-și câștige pâinea și reputația.

Despre Cătălin Cioabă

Lector al Facultății de Filozofie a Universității din București, Cătălin Cioabă a avut stagii de studiu și cercetare la Viena, Freiburg, München, Heidelberg, Paris. De-a lungul timpului, a arătat interes pentru gânditori din școli foarte diferite. Pasiunea pentru fenomenologia lui Martin Heidegger (autor german din care a tradus, despre care a scris, pe care l-a predat ani la rând) nu l-a făcut opac la metoda complet diferită a unui Ludwig Wittgenstein (autor austriac extrem de influent în universitățile anglo-saxone). Una dintre cărțile semnate de Cioabă la editura Humanitas tratează chiar despre cei doi mari deschizători de drumuri. Tot la Humanitas, a îngrijit, între 2014 și 2018, trei antologii din scrierile mai puțin cunoscute ale lui Mihai Eminescu.

Detalii practice

Tipul evenimentului: conferință

Număr de întâlniri: una

Dată: luni, 20 iunie

Interval orar: 19.00-21.00

Loc: Zoom

Taxă de participare: 100 de lei

Modalitate de plată: cu cardul

Nota bene: conferința are loc exclusiv pe internet și trebuie urmărită în direct. Nu punem la dispoziție înregistrarea. Cu 48 de ore înainte de eveniment, participanții vor primi linkul de Zoom necesar conectării

Numele nostru juridic: Deloti Consulting

20

iunie

Celălalt Mihai Eminescu

conferință de Cătălin Cioabă