Image Alt

Identitate

Calderon

Identitate

cine suntem, cu ce ne ocupăm

Contactul cu anumite creații omenești ne formează imaginația, sensibilitatea, gustul — e vorba de literatură, teatru, film, pictură, sculptură, muzică, dans, retorică, fotografie ș.a. Contactul cu alte creații omenești ne ajută să judecăm clar și coerent, să ne punem ordine în gândire — e vorba de filozofie, logică, lingvistică, filologie, psihologie, istorie, fizică, chimie, biologie ș.a.

 

Într-o parte, artele; în cealaltă, științele.

 

Fondată în 2013, Societatea Calderon organizează conferințe, dezbateri, ateliere, întâlniri cu mari creatori și savanți, cursuri. Evenimentele au loc la București și se adresează tuturor oamenilor interesați de propria educație.

 

Proiectul pleacă de la convingerea că, indiferent ce traseu are o persoană în viață, indiferent de meseria sa, abia contactul cu marea cultură o întregește. Un avocat nu poate pleda excepțional dacă, pe lângă buchea dreptului, nu învață și retorică. Un grafician din industria publicității nu poate fi sigur de gustul său dacă, pe lângă talent, nu are și dialog cu capodoperele plastice ale trecutului. Un profesor nu poate fi persuasiv dacă, pe lângă materia sa, nu știe și psihologie. Un diplomat nu-și poate îndeplini cu succes mandatul dacă, pe lângă etichetă, nu cunoaște și istorie. Un expert în relații publice nu poate fi cu adevărat expert dacă, pe lângă abilități sociale, nu are și abilități de filolog. Un șef de companie nu poate performa dacă, pe lângă propria afacere, nu înțelege și dinamica mai largă a țării în care operează. Un mecanic nu poate funcționa optim dacă, pe lângă pregătire tehnică, nu deține și cunoștințe de fizică. Un economist nu-și poate atinge vârful de formă dacă, pe lângă marile teorii ale profesiunii sale, nu are și îndemânare matematică. Un politician nu poate obține o privire de ansamblu asupra societății dacă, pe lângă informații „din teren“, nu are acces și la filozofie.

 

În general, între doi profesioniști de nivel egal are întâietate cel care, în plus, a fost expus la marea cultură. Indiferent de meserie, există virtuți nemaipomenite pe care le deprindem în afara ei și care, abia ele, ne desăvârșesc meseria. Uneori, pentru a avansa în propria specialitate trebuie să începem a căuta dincolo de ea.

 

Societatea Calderon, prin programele sale, servește drept ghid în această căutare. Îi învață pe oameni ceea ce, ținând de alte domenii, pare făcut să îl împlinească pe al lor.

Abonați-vă la newsletter

Fiți la curent