13 apr. 2022

Trebuie să ne temem de roboți?

gânduri despre inteligența artificială

Despre curs

Printre nenumăratele revelaţii aduse de studiul modern al omului se află şi acest gând care, deşi acum are aura evidenţei, a reprezentat mai curând un tabu de-a lungul mileniilor: omul are o istorie, „natura umană eternă“ este doar o fotografie făcută într-un anumit moment al evoluţiei noastre biologice şi culturale. Există un dinainte şi un dincolo de om şi nu avem motive serioase să credem că următoarele secole (decenii?) nu vor altera până la nerecunoaştere ceea ce ne-am obișnuit să numim „natura umană“. Aflată deja în uz, inteligenţa artificială nu poate sta în vecinătatea noastră fără să ne schimbe (comportamental, temperamental, social, cognitiv) în moduri profunde, cu o forţă probabil mai radicală decât oricare alta din istorie. Susținut de Doru Căstăian, cursul de faţă îşi propune să fie o incursiune lucidă în istoria vecinătăţii om-mașină, vecinătate ce tinde tot mai mult să evolueze într-o relaţie complexă de simbioză şi coevoluţie. De asemenea, cursul îşi propune să creioneze şi să ia în discuţie principalele provocări la care ne putem aştepta în viitor.

Teme tratate: despre natura umană şi omul umanismului critica umanismului clasic  transumanism şi postumanism despre relaţia omului cu tehnologiile şi inteligenţa artificială  despre posibilitatea unui umanism „slab“ democrație, roboţi şi inteligenţă artificială inteligență artificială şi roboţi: dileme, probleme, provocări, oportunităţi.

Despre Doru Căstăian

Doctor în filozofie, Doru Căstăian predă științe socio-umane în Galațiul natal, face publicistică, traduce cărți de popularizare a biologiei și fizicii. Analizele sale despre educația națională au tot mai mare căutare. În 2018 și 2019, câteva dintre eseuri i-au fost antologate în volume apărute la editura Ratio et Revelatio. Practicant al unui soi de luminism bine temperat, Căstăian știe să se facă iubit de tineri și în sala de curs, și în rețelele ca Facebook, luările lui de poziție fiind mereu primite cu interes. Pledează pentru rațiune, calm, modestie.

Detalii practice

Tipul evenimentului: curs

Număr de întâlniri: trei

Date: 13, 20, 27 aprilie (zile de miercuri)

Interval orar: 19.00-21.00

Loc: Zoom

Taxă de participare: 290 de lei (pentru toate cele trei întâlniri)

Modalități de plată: aici, cu cardul; sau prin transfer bancar

Nota bene: cursul are loc exclusiv pe internet și trebuie urmărit în direct. Nu punem la dispoziție înregistrări. Cu 48 de ore înainte de prima întâlnire, participanții vor primi linkul de Zoom necesar conectării

Numele nostru juridic: Deloti Consulting

13

aprilie

Trebuie să ne temem de roboți?

curs cu Doru Căstăian