14 ian. 2023

Câte tipuri de evoluționism există?

istoria unei idei revoluționare

Despre conferință

Evoluționismul nu s-a născut odată cu lucrările lui Charles Darwin și nici nu a murit odată cu ele. Ideea de evoluție a speciilor are ea însăși o evoluție. Susținută de Laurențiu Staicu, conferința schițează arborele genealogic al acestei teorii extraordinare, autorii revizitați alcătuind un șir care începe cu Goethe, Lamarck, Robert Chambers și se încheie cu stele ale biologiei contemporane precum Stephen Jay Gould, Edward Wilson, Richard Dawkins. Nu vor lipsi referirile la un savant astăzi uitat — Erasmus Darwin, bunicul lui Charles. Întrebare de lucru: care dintre concepțiile despre evoluție născocite de-a lungul timpului a avut, finalmente, câștig de cauză? Dacă există luptă pentru supraviețuire și în istoria gândirii, care teorie evoluționistă s-a descurcat cel mai bine, adaptându-se suplu, transmițându-și genele, eliminând speciile concurente? Rămâne să descoperim împreună.

Despre Laurențiu Staicu

Laurențiu Staicu predă de 20 de ani la Facultatea de Filozofie a Universității din București. Subiectele despre care scrie și conferențiază sunt culese din discipline multiple (metafizică, filozofia științei, etică aplicată, filozofia minții, metafilozofie), semn al unei curiozități intelectuale proteice. De-a lungul anilor, pasiunea sa pentru biologie și evoluționism s-a concretizat în lucrări de autor (Metafizica genurilor naturale), culegeri editate (Darwin și gândirea evoluționistă), articole de specialitate (De ce nu ne place Darwin?), prelegeri (Evolution and Norms, respectiv Darwin, Evolution of Species and Evolutionary Thought).

Detalii practice

Tipul evenimentului: conferință

Număr de întâlniri: una

Dată: sâmbătă, 14 ianuarie

Interval orar: 11.00-13.00

Loc: Zoom

Taxă de participare: 100 de lei

Modalitate de plată: cu cardul

Nota bene: conferința are loc exclusiv pe internet și trebuie urmărită în direct. Nu punem la dispoziție înregistrarea. Cu 48 de ore înainte de eveniment, participanții vor primi linkul de Zoom necesar conectării

Numele nostru juridic: Deloti Consulting

14

ianuarie

Câte tipuri de evoluționism există?

conferință de Laurențiu Staicu